SI
Show menu

Novice

Škrabec na čelu Slo-rus poslovnega sveta

22. 3. 2011
Na dan obiska predsednika vlade Ruske Federacije Vladimirja Putina v Sloveniji je bil na Gospodarski zbornici Slovenije ustanovljen Slovensko – ruski poslovni svet. Janez Škrabec, direktor podjetja Riko in poznavalec gospodarskega in družbeno-političnega stanja v Ruski federaciji, je bil soglasno izvoljen za predsednika tega združenja slovenskih podjetij in njihovih asociacij, katerih dejavnost poleg poslovne posega tudi na znanstveno, kulturno in podobno udejstvovanje na območju Ruske federacije.
Ustanovitvene seje so se udeležili predstavniki mnogih podjetij, ki v odnosih z Rusko federacijo prepoznavajo velik poslovni potencial. Ravno njihov velik odziv dokazuje, da je tovrstna oblika povezovanja dobra priložnost za krepitev gospodarske menjave med Slovenijo in Rusijo. Dogodka sta se udeležila tudi ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić in minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar ter tako podprla ambicije in poslanstvo novoustanovljenega kluba.

Generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je uvodoma poudaril, da so ambicije GZS v zvezi z ustanovitvijo poslovnega sveta enostavne, jasne in neposredne. »Hitreje in bistveno bolj učinkovito želimo povečati medsebojno menjavo med Slovenijo in Rusijo.« Aleš Cantarutti, direktor Centra za konkurenčnost pri GZS, je dodal, da je pomen Sveta še toliko večji, ker gre za interes ključnih gospodarskih subjektov. Mag. Darja Radić, ministrica za gospodarstvo RS, je ob tej priložnosti ravno poudarila internacionalizacijo podjetij kot eno od prioritet Ministrstva za gospodarstvo ter v tem kontekstu tudi pomen tovrstnih poslovnih klubov. Današnjo ustanovitev Slovensko – ruskega poslovnega sveta, ki bo lahko identificiral še dodatne nove poslovne priložnosti za sodelovanje med državama, je pozdravil tudi minister za zunanje zadeve RS Samuel Žbogar.

Izvoljeni predsednik sveta Janez Škrabec je s častjo in z odgovornostjo sprejel zaupano poslanstvo in izrazil svoje prepričanje, da se bodo zaradi Sveta še okrepile možnosti sodelovanja z ruskimi podjetji.

Na ruski strani medtem potekajo postopki za ustanovitev Rusko - slovenskega poslovnega sveta, ki naj bi imel ustanovno skupščino v aprilu. V kratkem se pričakuje srečanje obeh svetov ter sodelovanje.