SI
Show menu

Novice

Minister Žbogar si ogledal HE Sv. Petko

9. 3. 2011
V sklopu uradnega obiska v Makedoniji si je minister za zunanje zadeve RS Samuel Žbogar ogledal tudi potek izgradnje hidroelektrarne Sv. Petka, ki jo gradimo v podjetju Riko v kanjonu reke Treske v bližini Skopja. Projekt izgradnje hidroelektrarne sta ministru predstavila predstavnik investitorja generalni direktor družbe Elem Vlatko Čingoski in direktor Rika Janez Škrabec.
HE Sv. Petka na reki Treski v bližini Skopja predstavlja trenutno eno največjih investicij v izvajanju na področju energetike. HE Sveta Petka  z močjo 36 MW gradimo z renomiranimi domačimi, med njimi naj omenimo najpomembnejše – Litostroj, Korona, Iskra Impuls, IRMA, ETRA…, in tujini partnerji. Vsi zagotavljajo opremo visokega tehnološkega nivoja z minimalnimi stroški vzdrževanja, zanesljivo obratovanje sistema ter visoko stopnjo izkoriščenosti. Gradnjo odlikuje moderen pristop z minimalnim posegom v naravno okolje. Trenutno gradimo 64 m visok ločni betonski jez v ozki dolini reke Treske, ki predstavlja v širši regiji prvi tovrstni jez v zadnjih 25 letih.

V Riku so prepričani, da bo HE Sv. Petka predstavljala pomemben adut pri pridobivanju drugih energetskih poslov. Makedonija bo namreč v bližnji prihodnosti modernizirala obstoječe hidroelektrarne ter investirala v izgradnjo novih, kot so Čebren, Galište, Boškov most, Likov polje. Izkušnje, ki so jih Rikovi strokovnjaki pridobili z izgradnjo tako zahtevne HE Sv. Petka, bodo zagotovo pomembne pri pridobivanju omenjenih poslov. 

Gradnja HE Sv. Petka, ki bo zaključena konec letošnjega leta, predstavlja pomemben velik slovensko – makedonski projekt, ki bo zagotovo še dodatno utrl možnosti za nadaljnja gospodarska sodelovanja med državama. Janez Škrabec, direktor Rika, je ob tej priložnosti ministrovega obiska na Sv. Petki poudaril pomen gospodarske diplomacije ministrstva za zunanje zadeve RS: »Danes je minister Žbogar s svojim obiskom in pozornostjo podal še nov akcent k projektu izgradnje HE Sv. Petka, ki velja za pomemben slovensko-makedonski posel. Posluh ministrstva za zunanje zadeve za naše poslovne prakse in ambicije v tujini je namreč ključen za preboj in obstoj slovenskega gospodarstva na mednarodnih trgih. Moram poudariti, da gradnjo HE Sv. Petka od samega začetka aktivno spremlja Veleposlaništvo RS v Skopju, kar lajša njen potek.«