SI
Show menu

Novice

Maroko v perspektivah in doživetjih

24. 6. 2011
V hotelu Slon v Ljubljani se je odvijalo celodnevno bilateralno srečanje »Morocco meets Slovenia« pod okriljem Veleposlaništva Kraljevine Maroko. Visoki gostje iz Maroka in strokovnjaki iz različnih področjih so predstavili slovenski javnosti ustavne spremembe Maroka in njegovo pozicijo v euromeditaranskem bazenu ter spregovorili tudi o možnostih gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Marokom.
Konferenco »Morocco meets Slovenia« sta odprla Nj.Eksc. dr. Omar Zniber, veleposlanik Kraljevine Maroko na Dunaju in častni konzul Kraljevine Maroko v Ljubljani Janez Škrabec, o aktualnih temah pa so spregovorili prof. Mohamed Benhammou, predstojnik Afriškega centra za strateške študije, Safae Idrissi Sijilimass  iz Maroške razvojne investicijske agencije, Mohamed Ouzif iz  Maroške avtomobilske zveze za industrijo in gospodarstvo in Mohamed El Haouari iz Nacionalne agencije za obnovljivo energijo in energijsko učinkovitost. S svojim znanjem sta konferenco obogatila prof. dr. Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme Novo mesto, in Dušan Bušen, direktor Slovenskega avtomobilskega grozda.

Srečanje »Morocco meets Slovenia« se je zaključilo z gala maroškim večerom, ki je zbranim gostom ponudil pravo maroško doživetje. Po nagovoru častnega konzula in ambasadorja Kraljevine Maroko so zbrane goste navdušile modne kreacije priznane maroške oblikovalke Noelle Ouafaa, ki spretno tke v prvine tradicionalnih oblačil  sodobne modne trende. S svojo filigransko pozornostjo do detajla in skladnostjo celote navdušuje po modnih revijah po celem svetu. Po modni paši za oči so gostje okušali prvovorstno maroško kulinariko, ki velja za eno najokusnejših in najbolj priljubljenih kuhinj sveta. Po obedovanju sta na oder stopili trebušni plesalki, ki jih je spremljala maroška glasbena skupina Shalaban. In ko sta na oder stopila gosta, priznana slovenska glasbenika Miha Debevc in Tomaž Rožanec s harmoniko, so se jima maroški glasbeniki brez omahovanj pridružili in zbrane navdušili s svojo »fusion« improvizacijo.

Večer se je zaključil z navdušenjem vseh, ki so okušali žlahtnost maroške kulture v njeni tradiciji in sodobni izvedbi.