SI
Show menu

Novice

Novo partnerstvo v globalni tekmi

30. 5. 2012
Odlično obiskana mednarodna konferenca »Slovenija in Rusija – novo partnerstvo v globalni tekmi« iskala sinergije za novo partnerstvo v globalni tekmi.
Slovensko-ruski gospodarski odnosi so prerasli okvir dvostranskega sodelovanja. Podjetja iz obeh držav postajajo partnerji v mednarodnih projektih in v razmerah, ko se še vedno spopadamo z gospodarsko krizo, pridobivajo na pomenu. Konferenca je z uglednimi gosti, ključnimi protagonisti slovensko-ruskega sodelovanja iz gospodarstva in bančništva, poskušala odgovoriti na vprašanja, ali krizna obdobja resnično krepijo gospodarske vezi med Slovenijo in Rusijo, kakšna bo prihodnja vloga bank pri razvoju gospodarskega sodelovanja, ali smo prerasli tradicionalna področja in načine sodelovanja ter kakšne bodo nove oblike poslovnega sodelovanja.
Po uvodnih pozdravih Janeza Škrabca, predsednika Slovensko-ruskega poslovnega sveta, Valentina Mihova iz Sberbanke in mag. Sama Hribarja Miliča, predsednika GZS, je konferenco odprl predsednik DZ RS dr. Gregor Virant. V svojem nagovoru je poudaril, da smo v zadnjih 20 letih slovensko-ruske odnose uspeli dvigniti na novo, višjo raven. »Vzporedno s krepitvijo gospodarskega sodelovanja smo ves čas poglabljali tudi odnose na kulturno-politični ravni. Danes so slovensko-ruski odnosi na vseh področjih bogati, pestri in vsestranski. Rusija predstavlja za Slovenijo pomembno gospodarsko in strateško partnerico. Z nekaj manj kot 930 milijoni evrov blagovne menjave zaseda Rusija trenutno 12. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Republike Slovenije. Poleg tega pa ima Slovenija kar 6,3 % vseh slovenskih neposrednih naložb ravno v Ruski federaciji.« Nj. eksc. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, je poudaril, da si Rusija, ki že nekaj let beleži konstanto gospodarsko rast, želi v prihodnosti doseči vodilno tehnološko vlogo v svetovnem merilu. Izpostavil je tudi, da si tako ruska kot slovenska vlada prizadevata za izboljšave poslovne in investicijske klime, kar bo odprlo nove priložnosti za poslovne povezave. Valentin Mihov, direktor sektorja za strategijo in razvoj Sberbanke, ki je vstopila v lastniško strukturo Volksbank International, je predstavil to pomembno rusko banko, ki si želi okrepiti pozicijo na evropskem trgu in nuditi podjetjem ustrezno podporo. Evropski kontekst sodelovanja z Rusijo je predstavil Matjaž Šinkovec iz Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju. Izpostavljeno Partnerstvo za modernizacijo: EU in Rusija bo še tesneje povezalo Rusijo z Evropsko unijo ter poglobilo sodelovanje na gospodarskem, družbenem, političnem in kulturnem področju. Valentin Mihov (Sberbank), Eduard Vajno (Avtovaz), Janez Škrabec (Riko), Jožef Bradeško (SID), Metod Dragonja (NLB Moskva), Uroš Slavinec (Helios) in Dušan Bušen (ACS) so za okroglo mizi delili svoje izkušnje in poglede na perspektivna sodelovanja med tema trgoma, ki ju veže nezanemarljiv soroden kulturni in vrednosti okvir. Soglasno so poudarili pomen partnerskih povezovanj, ki so ključni za vstop na rusko tržišče, kamor se danes zgrinja vsa svetovna konkurenca. Prav tako je izjemnega pomena podpora bančnih inštitucij, ki morajo spremljati najbolj propulzivne projekte.