SI
Show menu

Novice

Škrabec ob predsedniku Erdoğanu

9. 5. 2012
V ponedeljek, 7. maja 2012,  je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) na Bledu izročil priznanje »Svetovna osebnost desetletja« predsedniku Vlade Republike Turčije Recepu Tayyipu Erdoğanu. Priznanje sta mu izročila častni predsednik Mednarodnega inštituta IFIMES Stjepan Mesić, nekdanji predsednik Republike Hrvaške in podpredsednik Svetovalnega odbora inštituta Zoran Živković, nekdanji predsednik Vlade Republike Srbije. Prisotne je na podelitvi nagovoril direktor inštituta mag. Zijad Bećirović, prebrano pa je bilo tudi pismo predsednika Sveta inštituta Craiga T. Smitha, nekdanjega političnega direktorja Bele hiše. Med udeleženci te svečanosti je bil tudi  Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, d. o. o., ki je predsedniku gospodu Recepu Tayyipu Erdoğanu iskreno čestital za njegov izjemen doprinos  k svetovnemu miru in blaginju in uspehu R Turčije.

Predsednik Vlade Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan je v zadnjem desetletju postal prepoznaven svetovni voditelj. Pod njegovim vodstvom je Turčiji uspel gospodarski preboj, ki je prinesel številne pozitivne spremembe in premike na vseh področjih. Prispevek premiera Erdoğana k svetovni stabilnosti in varnosti, je še posebej prepoznaven v regijah Bližnjega vzhoda in Balkana. Turčija je pod vodstvom Erdoğana postala država, ki jo potrebuje tako Vzhod kot Zahod, Erdoğan pa je postal spoštovan svetovni voditelj. Še posebej velja izpostaviti tudi njegova prizadevanja za sodelovanje in dialog tako znotraj same Turčije, kot tudi v sosednjih državah, v regiji in svetu, je zapisano v obrazložitvi priznanja, v kateri so izpostavljene tudi njegove  številne pobude.  Še posebej pobuda o Zavezništvu civilizacij, ki jo skupaj z nekdanjim španskim predsednikom vlade socialistom Zapaterom, sprožil leta 2005 v okviru Organizacije združenih narodov. Označena je bila kot poskus zbliževanja med družbami, ki jih zlorabljajo ekstremisti in kot preseganje različnih medcivilizacijskih predsodkov, napačnih predstav in polarizacije, ki potencialno ogrožajo svetovni mir.

Za vsakega politika in predsednika vlade je najtežje  biti spoštovan v svoji državi,  še posebej sedaj v času svetovne gospodarske krize. Erdoğanu in njegovi vladi je uspelo narediti ekonomski čudež. Tako je pridobil spoštovanje ne le doma, ampak tudi v širši regiji in svetu. S številnimi pobudami, ki jih je sprožil, je pokazal, da njegova politika ni sebična, ampak prispeva k regionalni in svetovni stabilnosti in varnosti. Premier Erdoğan je dokazal, da sodobni svet potrebuje Turčijo in Turčija potrebuje sodobni svet. Tako je priznanje, ki mu je izročeno, tudi  priznanje njegovim  najbližjim, sodelavcem in vsem državljanom Republike Turčije, je zapisano na koncu obrazložitve priznanja.