SI
Show menu

Novice

Riko poklonil Iconotheco Valvasoriano beloruski Nacionalni knjižnici

30. 7. 2012
Ob 20-letnici slovensko-beloruskih diplomatskih odnosov ter trajnostnih bilateralnih gospodarskih in kulturnih vezi je Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, beloruski Nacionalni knjižnici v Minsku poklonil dragoceni Faksimile Iconothece Valvasoriane.
Na slovesnosti, ki je potekala v Nacionalni knjižnici v Minsku, informacijskem in kulturnem centru Belorusije in edinstveni arhitekturni atrakciji, sta zbrane uvodoma pozdravili Alena N. Kupčina, namestnica ministra za zunanje zadeve R Belorusije, ter nj. ekscelenca Ada Filip Slivnik, veleposlanica R Slovenije. Rikovo darilo je pozdravil namestnik ministra za kulturo, akad. prof. dr. Boštjan Žekš pa je predstavil Janeza V. Valvasorja in njegovo Iconotheco Valvasorino, ki predstavlja edinstven umetnosti spomenik v svetovnem merilu.

Janez Škrabec je v svojem nagovoru poudaril pomen sodelovanja med Slovenijo in Belorusijo ter Rikove vloge, ki ne prevzema nase samo poslovnega poslanstva, temveč se trudi tudi za trajnostne družbene in kulturne vezi.

Iconotheca Valvasoriana je grafična zbirka Janeza Vajkarda Valvasorja (1641-1693), polihistorja dežele Kranjske in člana Kraljeve družbe v Londonu. Obsega sedemnajsti zvezkov s 7752 faksimiliziranimi, znanstveno-kritično obdelanimi grafičnimi listi in risbami Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in Jaquesa Callota ter drugih znanih in neznanih nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja. Izvirnik imenitne Iconothece Valvasorinae evropskega slovesa je hranjena v Biblioteki Metropolitani zagrebške nadškofije (Hrvaška). Faksimile zbirke, ki jo je uredil dr. Lojze Gostiša, pa je izdala Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Izdaja 17 ohranjenih zvezkov tako predstavlja edinstven strokovni in kulturni dosežek v svetovnem merilu.