SI
Show menu

Novice

Danes slovesno odprta HE Sv. Petka na reki Treski

1. 8. 2012
Predsednik Vlade Republike Makedonije gospod Nikola Gruevski je skupaj z generalnim direktorjem ELEM-a dr. Vlatkom Čingoskim danes slovesno odprl HE Sv. Petko.
HE Sveta Petka, ki bo v celoti izkoriščala hidropotencial reke Treske, bo z  instalirano močjo 36 4 MW in predvideno letno proizvodnjo energije v višini 66 GWh dopolnila makedonski energetski sistem in nudila električno energijo več kot 40.000 državljanom R Makedonije. 64m visok ločni betonski jez v ozki dolini reke Treske predstavlja v širši regiji prvi tovrstni jez v zadnjih 25 letih, hidroelektrarna pa predstavlja trenutno eno največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu.

»Gradnja HE Sv Petka, vredna 75 milijonov evrov, velja za enega najbolj kompleksnih, zapletenih in posebnih gradbenih projektov, ki so bili izvedeni v Republiki Makedoniji. Ovirana dostopnost terena, zahtevna geološka sestava tal, omejenost delovišč v kanjonu reke so zahtevali  uporabo izredno zapletenih gradbenih tehnik in organizacijskih veščin. Prav ta projekt je dokaz, da v energetiki ne obstajajo ad-hoc rešitve, niti ne projekti, ki bi bili lahko zaključeni v enem dnevu.  Z odprtjem HE Sveta Petka smo kot država postali bogatejši iz tehničnega, energetskega in gospodarskega vidika«, je delal na odprtju dr. Vlatko Čingoski, generalni direktor Elem-a.

Gradnjo HE Sveta Petka je vodilo podjetje Riko, d. o. o., ki mu je uspelo zagotoviti opremo visokega tehnološkega nivoja z minimalnimi stroški vzdrževanja, minimalnimposege v okolje, zanesljivo obratovanje sistema ter visoko stopnjo izkoriščenosti. V izvajanje projekta je povezalo številne renomirane slovenske, med drugim Litostroj, Korona, Iskra Impulz, Irma, Etra…, ter makedonske podizvajalce, kot so Granit, Beton, GIM, Hipox, Cvet kompani, Mepos…

»V podjetju Riko smo ponosni, da smo zaključili s tem kronskim projektom – izgradnjo HE Sv Petka. Prepričani smo, da smo s to izgradnjo, ki predstavlja eno najzahtevnejših gradenj v zadnjih 20 letih v regiji, postavili nova merila in nove standarde na področju hidroenergetike na tej regiji, ter okrepili slovensko-makedonska sodelovanja za prihodnost«, je poudaril Janez Škrabec, direktor podjetja Riko.