SI
Show menu

Novice

Predsednik Pahor obiskal Sv. Petko

17. 7. 2013
Danes je HE Sv. Petka v Makedoniji, katere gradnjo je vodilo slovensko podjetje Riko d.o.o., obiskal predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Predsednika sta na obisku sprejela generalni direktor ELEM-a Dejan Boškovski in direktor podjetja Riko Janez Škrabec.
HE Sveta Petka je bila slovesno odprta lani avgusta in izkorišča hidropotencial reke Treske. Z letno proizvodnjo 66 GWh dopolnjuje makedonski energetski sistem in nudi električno energijo več kot 40.000 državljanom Makedonije. Ločni betonski jez v ozki dolini reke Treske je visok 64 m in predstavlja prvi tovrstni jez, ki je bil v zadnjih 25 letih zgrajen v širši regiji, hidroelektrarna pa je ena največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor si je najprej ogledal jez, kjer sta ga sprejela generalni direktor ELEM-a Dejan Boškovski in direktor podjetja Riko iz Slovenije Janez Škrabec, nato pa si je ogledal še strojnico, kjer so mu strokovnjaki s področja energetike predstavili prednosti in delovanje hidroelektrarne.

Dejan Boškovski je spregovoril o upravljanju hidroelektrarne, ki velja za enega najkompleksnejših projektov, zgrajenih na območju Republike Makedonije. Težko dostopen teren, zahtevna geološka sestava tal in omejenost delovišč v kanjonu so pri gradnji zahtevali uporabo zapletenih gradbenih tehnik in organizacijskih veščin. »V izgradnjo hidroelektrarne je bilo vloženega veliko dela, truda in predvsem znanja. Brez tega ne bi bilo mogoče izkoriščati hidropotenciala, ki ga na tem območju nudi reka,« je še dejal Boškovski.

Gradnjo HE Sveta Petka je vodilo podjetje Riko, d.o.o. Ob številnih makedonskih podizvajalcih, kot so Granit, Beton, GIM, Hipox, Cvet kompani, Mepos,  je pri gradnji sodelovalo tudi nekaj prepoznavnih slovenskih podjetij, med njimi Litostroj, Korona, Iskra Impulz, Irma, Etra, ipd. Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, je ob predstavitvi dejal: »Gradnja hidroelektrarne je predstavljala velik izziv, saj smo morali postaviti nove standarde in nova merila na področju hidroenergetike v regiji. Po skoraj enem letu obratovanja smo lahko z rezultati le zadovoljni, saj se je izkazalo, da je bilo naše delo opravljeno učinkovito in korektno, kar omogoča nemoteno delovanje hidroelektrarne in zagotavljanje električne energije odjemalcem v Makedoniji. Vsekakor pa predstavlja ta uspešno izvedeni  projekt veliko referenco podjetju Riko; razviti know-how, stiki z dobavitelji najboljše tehnološke opreme, izkušnje in pridobljena znanja naj izrisujejo kot referenčnega partnerja pri tovrstnih investicijah.«

Izpostavil je še uspešno sodelovanje med izvajalci v času gradnje in pomen obiska predsednika Slovenije. »Prepričan sem, da bo obisk predsednika Slovenije, gospoda Boruta Pahorja še okrepilo gospodarsko sodelovanje Slovenije in Makedonije, ki smo ga zastavili v preteklosti. Nam pa je v veliko čast, saj predstavlja priznanje in podporo našemu delu.«

Oglejte si prispevek iz 24 ur o HE Sveta Petka, klikni tu.