SI
Show menu

Novice

Temeljni kamen na tovarno Ivanovo

11. 9. 2013
V Ivanovu se je pričela izgradnja obrata tekstilne tovarne za izdelavo za proizvodnjo specialnih tkanin. Investitor je družba Ivanovska manufaktura iz mesta Kohma iz Ivanovski oblasti v Ruski federaciji, izgradnjo tovarne bo vodilo podjetje Riko, d.o.o.  Projekt je del medvladnega sodelovanja med Rusko federacijo in Republiko Slovenijo.
Podjetje Riko bo poskrbelo za projektiranje celotne tovarne, izgradnjo in dobavo tehnološke opreme. Za tehnološki del projekta bodo poskrbeli naši slovenski partnerji / strokovnjaki, gradbeni del pa bo v veliki meri izveden z lokalnimi podizvajalci. Vrednost pogodbe presega 100 mio eur. Nova tovarna bo na novi lokaciji nagradila že obstoječo tovarno, kjer proizvajajo lanene tkanine, s proizvodnjo deficitarnih tkanin, ki se bodo uporabljali v industriji, vojski, reševalnih službah, gasilstvu.

Guverner Ivanovske regije Mikhail Menj in veleposlanik RS v Ruski federaciji nj. eksc. Primož Šeligo sta položila temeljni kamen te tovarne. Gubernator je na slovesnosti poudaril, da je ta projekt pomemben za celotno industrijo, ne le v Ivanovski regiji. Investicija,  je poudaril gubernator, bo ustvarila več kot 700 delovnih mest. Zmogljivost obrata je 15 milijonov metrov tkanin na leto. Takšen obseg proizvodnje je primerljiv z velikani tekstilne industrije iz časov Sovjetske zveze, je dodal. Slovenski veleposlanik Primož Šeligo je poudaril, da bo ta strateško pomembna investicija spodbudila razvoj tekstilne industrije v regiji, omogočila večjo konkurenčnost ter dala regiji nove razvojne akcente.

Jozo Dragan, direktor Riko Moskva, je izrazil zadovoljstvo, da je bilo podjetje Riko izbrano za nosilca izgradnje in dobave tehnologije tega strateško pomembnega obrata. Izgradnja proizvodne bo zaključena v začetku leta 2016, vanjo pa bo vključena najsodobnejša tehnična oprema, ki bo zagotavljala maksimalne izkoristke.

Pogodbo za izgradnjo tovarne in dobavo opreme je podjetje Riko družbo Ivanovska manufaktura podpisalo meseca maja na Veleposlaništvu RS v Ruski federaciji, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov pa sta konec meseca julija na gradu Strmol ta projekt uvrstila med prioritetne projekte za povečanje bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama.