SI
Show menu

Novice

Otvoritev zbirke umetniških del Riko in IEDC

14. 12. 2013
V petek 13. decembra smo v Galeriji Miklova hiša odprli razstavo del iz likovne zbirke Riko in del Umetniške zbirke IEDC.

Razstav je odprl dr. Uroš Grilc, minister za kulturo RS. Tukaj si lahko preberete ministrov nagovor.

**

Podjetje Riko in Galerija Miklova hiša od leta 2004 sistematično predstavljata Likovno zbirko Riko, vsakokrat z izborom del.  Na deseti razstavi Iz likovne zbirke Riko so dela iz Rikove zbirke dopolnjena z deli Umetniške zbirke IEDC – Poslovne šole Bled.

Likovna zbirka Riko je zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko.

Preko 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno zbirateljsko politiko in mecensko držo zasleduje in podpira presežke slovenske sodobne umetnosti. Širjenje obsega s kontinuiranimi odkupi, rezidenčno stanovanje v Parizu, redne predstavitve ter živi stik z umetniki ji izrisujejo svojevrsten značaj in pomen v slovenskem kulturnem prostoru in tudi širše.

Zasebno zbirateljstvo podjetja Riko, ki v svoje poslanstvo prepleta tudi zbirateljsko odgovornost in zbirateljsko etiko, na 10. razstavo izbora del vključuje tudi dela iz zbirke, ki nastaja pod okriljem IEDC - Poslovne šole  Bled.  Le-ta v svoje poslovno-izobraževalno poslanstvo pionirsko v domačem in tudi širše regionalnem prostoru vključuje tudi vrednosti in pomene umetnosti oz integrira umetniške metode in koncepte v oblikovanje modernih voditeljskih paradigm. Umetniška zbirka, ki nastaja pod okriljem šole in vključuje vidna dela predstavnikov moderne in sodobne umetnosti, je njen »naravni del«, ne okras, prestiž ali ekonomski kapital, temveč materializacija duha šole.

Razstava Zasebno, osebno in posebno povezuje dela sodobnih umetnikov iz likovnih zbirk Riko in IEDC, ki se zavezujeta zasebni zbirateljski odgovornosti, v zasledovanju umetniških presežkov negujeta osebni zbirateljski pečat ter tako vzdržujeta in ohranjata svoji posebnosti  na področju domačega vizualnega prostora.

Tokratni izbor iz Likovnih zbirk Riko in IEDC izpostavlja dela izbranih slovenskih sodobnih umetnikov, uveljavljeni tudi na mednarodnem prizorišču. Kljub različnim umetniškim postopkom, tehnikam ter vsebinskim izhodiščem, ki jih izbrani avtorji zasledujejo v svojih umetniških postopkih, razstava izpostavlja ravno njihove zasebne, osebne in posebne avtorske pozicije.