SI
Show menu

Novice

Odprtje razstave Iz Likovne zbirke Riko

12. 12. 2014

Vabimo vas v petek, 19. decembra 2014, ob 19. uri v Galerijo Miklova hiša (Škrabčev trg 21, 1310 Ribnica) na odprtje razstave del Viktorja Bernika Iz Likovne zbirke Riko.

Umetnika in njegovo delo bo predstavila dr. Petja Grafenauer, kuratorka, publicistka in predavateljica, razstavo bo odprl Mitja Rotovnik, nekdanji direktor Cankarjevega doma.

Izhajajoč iz postulatov postmedijskega slikarstva se Viktor Bernik v svojem opusu posveča vprašanjem prostora – tako družbenega kot tudi umetnostnega, presprašuje koncepte umetnostnega podobotvorja v različnih medijih, v katere prepleta razmisleke o umetnostnih in družbenim fenomenih. Razstava z naslovom »Umetnost« bo izpostavila nekakšen lok v Bernikovem slikarskem opusu – od zgodnjih realistično odslikanih izpraznjenih notranjih bivalnih prostorov do t.im. »urbanih prostorih«, kjer se je odrekel slikarski gesti ter na platna napel nakupovalne vrečke z značilno potrošniško imagerijo do zadnjega cikla temačnih »krajin« z mnogimi referencami in aluzijami. Slikarska dela, ki so del Likovne zbirke Riko, avtor podkrepi s svojimi slikami iz ateljeja, ter jo dopolni s svojimi čisto novimi deli, ki so nastali posebej za to razstavo.

Viktor Bernik (1971) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (prof. Metka Krašovec in prof.  Bojan Gorenec), diplomiral 1998. Istega leta na isti ustanovi vpisal podiplomski študij,  letni semester 2000 opravil na Indiana University of Pennsylvania. Leta 2001 magistriral iz umetnosti na ALU Ljubljana, oddelek za slikarstvo (prof. B. Gorenec). Njegova dela so umeščena v najvidnejše javne in zasebne umetniške zbirke (MG + MSUM, MGLC, Mestna galerija Nova Gorica, Umetniška zbirka NLB, Likovna zbirka Riko) ter na referenčne pregledne razstave slovenske sodobne umetnosti.

Likovna zbirka Riko je zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko. Preko 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno zbirateljsko politiko in mecensko držo zasleduje in podpira presežke slovenske sodobne umetnosti. Širjenje obsega s kontinuiranimi odkupi, rezidenčno stanovanje v Parizu, redne predstavitve ter živi stik z umetniki ji izrisujejo svojevrsten značaj in pomen v slovenskem kulturnem prostoru in tudi širše.