SI
Show menu

Novice

Odprli prvi leseni vrtec v Belorusiji

30. 12. 2015
Novi vrtec Vesninka, ki ga je projektiral Jure Kotnik,  v mestu Minsk je primer sodobnega evropskega športnega vrtca, grajenega po najnovejših arhitekturnih standardih ter z uporabo kakovostnih naravnih materialov, ki so naravi in zdravju najbolj prijazni. Les kot gradbeno gradivo omogoča najbolj zdravo bivalno okolje, je ekološko neoporečen in energetsko zelo varčen. Leseni montažni vrtec Vesninka prinaša številne novosti v beloruski prostor. Gre za prvi javni objekt s certifikatom A+ kot najvišji razred energetsko učinkovite in varčne zgradbe in je hkrati tudi prva lesena montažna javna zgradba v Belorusiji.

Objekt je grajen na osnovi EU smernic za projektiranje in izgradnjo z manjšo potrebno modifikacijo in prilagoditev na lokalne beloruske standarde. Prikazan je sodoben in drugačen koncept gradnje in uporabe objekta. Bistvene rešitve so igralnica, ki je hkrati tudi spalnica z velikim poudarkom na igri, gibanju in učenju motorike za najmlajše, velika skupna športna telovadnica, amfiteater idr. 

Ta vrtec predstavlja pionirski projekt pri varstvu otrok s poudarkom na odprtosti, gibanju, športu in kreativnosti. Rešitev na tem področju je prispeval prof. Mojmir Flisek. Inovativne rešitve umeščajo vrtec Vesnjanka na globalni zemljevid sodobnih vrtcev.

Zasnova vrtca Vesninka poleg klasičnega programa vrtca vsebuje tudi številne elemente, ki posebno pozornost namenjajo razvoju motoričnih sposobnostih skozi igro in šport. Temu je prilagojeno tudi pohištvo. Na primer šolske mize, ki so hkrati nogometni goli, razstavljive tribune, s katerimi lahko oblikujemo različne prostorske elemente ali pa  baletna dvorana, športna telovadnica s plezališčem ter kotiček za športne igre s pomočjo igralne konzole, ki bo športni vrtec Vesninka postvilo v vrh tehnološko naprednih športnih vrtcev. Znotraj vrtca je tudi manjši prostor za teater in glasbo ter poligon za učenje prometne vzgoje, ki poteka skozi več igralnic in skozi prostoren večnamenski prostor. Prostori v notranjosti vrtca so zasnovani odprto, tako da se lahko dejavnosti povezujejo in dopolnjujejo. Od klasičnih vrtcev se novi vrtec razlikuje tudi po tem, da ni strogih ločnic med prostori, v vrtcu tudi skorajda ni hodnikov, saj se do igralnic dostopa skozi večnamenski prostor.

V zunanjosti vrtca so posebej zasnovane površine za celo serijo športnih in drugih aktivnosti. Tako med drugim najdemo prvo nogometno igrišče na svetu eliptične oblike, atletsko ploščad ter večnamenski hrib, ki bo omogočal sankanje, smučanje in druge motorične aktivnosti. Za razliko od klasičnih vrtcev je veliko več tudi prostih travnih površin na katerih se lahko organizirajo različni športni poligoni ali pa v Belorusiji priljubljen tek na smučeh.

Pri zasnovi vrtca, ki bo nudil gostoljubje 100 malčkom, so sodelovali strokovnjaki za šport in vzgojo otrok iz različnih evropskih držav. Kot vrtec s poudarkom na športu pa bo projekt zagotovo pomembna obogatitev obstoječega omrežja vrtcev v Beloruski prestolnici.

Podjetje Riko, ki je prevzelo kot generalni izvajalec gradnjo vrtca, je v projekt združilo znanje in rešitve mnogih slovenskih podjetij: Riko Hiše z montažno leseno konstrukcijo in leseno fasado,  Inles z zunanjimi okni in vrati, LINDAB IMP Klima s klimo, Mik Celje s prezračevanjem z Mikroventi, Klimo Petek s strojnimi instalacijami, Lesing s notranjo pohištveno opremo, Elan s športno opremo.