SI
Show menu

Novice

Razstavljena zbirka na ogled v Galeriji Miklova hiša

9. 12. 2015

Razstavljena zbirka
Nika Autor, Zdenko Huzjan, Irwin, Rihard Jakopič, Zmago Jeraj, Jurij Kalan, Žiga Kariž, Tone Kralj, Metka Krašovec, Živko Marušič, Zora Stančič, Matej Sternen, Marko Šuštaršič

*

Likovna zbirka Riko vključuje preko 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes. Ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno zbirateljsko politiko in mecensko držo zasleduje in podpira presežke slovenske sodobne umetnosti. Širjenje obsega s kontinuiranimi odkupi, redne predstavitve ter živi stik z umetniki ji izrisujejo svojevrsten značaj in pomen v slovenskem kulturnem prostoru in tudi širše.

Likovna zbirka Riko se že več kot desetletje z izborom del vsako leto predstavlja v Galeriji Miklova hiša. Dosedanje razstave izbora del iz Likovne zbirke Riko so vselej izpostavljale vitalno zbirateljsko dejavnost, ki se vedno znova ozira k iskanju tistega (manjkajočega) objekta, ki bi jo dokončno zapolnil. To perspektivo, ki vzpostavlja zbirko kot vselej prikrajšano ali nedokončano,  menja v tokratni ediciji  vzvraten pogled, tisti, ki ne išče (vselej) manjkajočega objekta, temveč tisti, ki razstavlja zbirko kot celoto. Kaj se zgodi, ko vstopi pogled v vidno polje zbirke? Pogled zbirko najprej razdre (razstavi na sestavne dele) ter nato sintetizira skozi selekcionirano optiko zbrana dela v novo konstelacijo postavitve (razstavi na ogled).

Razstavljena zbirka nudi ogled dela 13 avtorjev slovenske umetnosti zadnjih 100 let.  Dani izbor  zanemarja generacijske in stilne sorodnosti med njimi, v raznoterosti predstavljenih likovnih jezikov, načinov in postopkov na razstavni piedestal izpostavlja vezno tkivo med njimi – podobe (človekovih) teles ter njihovo umeščenost v različne žanre in vsebinske kontekste. Izbor del mozaično razstavi telo kot najbolj trdno, izmuzljivo, iluzorno, konkretno, metafizično, vselej navzočo in vselej oddaljeno stvar – kot mesto, instrument, okolje, posameznost in mnoštvo.

Če razstavljena zbirka izpostavlja upodobitve človekovega telesa skozi časovno optiko 100 let ter v avtorskih interpretacijah izbranih umetnikov, razstava odkriva še eno prisotnost, in sicer zbiratelja.

Zbiratelj, pravi Gerard Wajcman, je edini, ki ga ne vidimo, je objekt, ki v zbirki neprestano manjka, a ki ga zbirka kaže z vseh njegovih strani. Tokratna razstava ga preko zbirateljskih potez (po-) kaže na svoji hrbtni strani. Likovna zbirka Riko je zasebna zbirka z osebnim pečatom, ki prepleta družinsko nasledstvo, oseben zbirateljski vzgib in tudi zbirateljsko korporativno odgovornost. Razstavljena impresionistična dela, katerih provinienca zrcali podedovano družinsko vodilo o pomenu umetniške vrednosti, se na razstavi vežeta z deli sodobnih avtorjev, do katerih razteza zbirateljske ambicije do mecenske in spodbujevalne vloge. In to dopolnjujejo dela osebne zbirateljske fascinacije nad presežki slovenske likovne umetnosti.

VEČ: http://www.skrabceva-domacija.com/si/aktualno/dogodki/2015/12/08/1099-Razstavljena-zbirka-v-Galeriji-Miklova-hisa