SI
Show menu

Novice

Nadgradnja centralne čistilne naprave v Ljubljani

Slovenija, 23. 8. 2017

Ljubljana bo končno začela dograjevati kanalizacijsko omrežje. Evropska komisija je namreč odobrila 69 milijonov evrov za veliki kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki je trenutno največji tovrstni pri nas. Projekt so v družbi predsednika vlade RS Slovenije dr. Mira Cerarja, ministrice brez resorja Alenke Smrkolj in ministrice za okolje in prostor Irene Majcen predstavili župani Ljubljane, Medvod in Vodic, predsednik UO družbe Javna razsvetljava Goran Bojović,  direktor Javnega podjetja Vodovod-kanalizacija Krištof Mlakar in direktor podjetja Riko Janez Škrabec.

Podjetje Riko bo znotraj projekta za odvajanje in čiščenje odpadnih voda v občinah Ljubljana, Medvode in Vodice nadgradilo čistilno napravo, ki bo poleg večje zmogljivosti (iz kapaciteta 360.000 PE na 550.000 PE) odstranjevala tudi dušikove in fosforjeve spojine. V sklopu projekta se predvideva izgraditi nove objekte: primarni usedalnik, objekt hidroliza, globinska filtracija, objekt za sprejem usedlin in pralnica vozil,  postaja za obarjanje fosforja, plinohram, plinska baklja.

Podjetje Riko bo projekt izvajalo v partnerskemu sodelovanju z družbo OTV Veolia, ki velja za največje podjetje na svetu, ki se ukvarja z odpadnimi vodami in ima večletne izkušnje že vse od leta 1853.  Projekt bo predan naročniku leta 2020.

 
Vir: 24ur.com
Vir: 24ur.com