SI
Show menu

Novice

Prva digitalna transformatorska postaja 330 kV/110 kV v Evropi oz. na svetu

Minsk, 9. 1. 2018

Janez Škrabec, direktor in solastnik družbe Riko, in namestnik generalnega direktorja velikih gradenj družbe RUP Mogilevenergo Nikolaj Mihajlovič Mažar, sta v Minsku podpisala 41-milijonsko pogodbo. Riko bo za družbo Mogilevenergo obnovil njihovo največjo transformatorsko postajo Mogilev-330, ki bo z obnovo postala prva digitalna transformatorska postaja 330 kV/110 kV na svetu. V transformatorski postaji bodo uporabljeni digitalni transformatorji toka, vsa komunikacija med opremo ter zaščito pa bo potekala po optičnih povezavah (klasično poteka po bakrenih vodnikih).

To je prva pogodba med podjetjem Riko in družbo RUP Mogilevenergo, ki je ena od šestih državnih energetskih družb v Republiki Belorusiji.

K podpisu pogodbe z družbo RUP Mogilevenergo so vsekakor prispevale pozitivne izkušnje družbe RUP Minskenergo, ki  skrbi za dobavo in distribucijo električne in toplotne energije na območju mesta Minsk in proizvede 40% vse električne energije v Belorusiji. Za podjetje Minskenergo je podjetje Riko uspešno zgradilo oz obnovilo že 13 transformatorskih postaj z napetostjo 110/10 kilovoltov, z njimi pa je podpisana tudi pogodba o obnovi transformatorske postaje Belorusskaya, ki bo delovala na nominalni napetosti 750 kilovoltov, kar predstavlja veliko izjemo v Evropi.

Rok za izgradnjo transformatorske postaje je 42 mesecev, v projektu pa bodo sodelovala mnoga slovenska podjetja, med drugim tudi Sipro Inženiring s svojimi inženirskimi, projektantskimi in konzultantskimi storitvami ter Kolektor Etra z dobavo in montažo transformatorjev energije 200 MVA 330 kV/110 kV/10 kV.