SI
Show menu

Novice

Rikova zgodba The Lakes by Yoo: 15 let kasneje

Cotswolds, Velika Britanija, 21. 9. 2021

V idilično vas Lechlade v angleškem Cotswoldsu, ki se ponaša s slikovitimi tradicionalnimi  vasicami, impozantnimi dvorci ter naravno pokrajino, je umeščen eden najbolj uspešnih nepremičninskih projektov na svetu – The Lakes by Yoo, ki postaja v nepremičninskem svetu primer »par excellence«. Enemu najvidnejših razvijalcev nepremičninskih potencialov Johnu Hitchcoxu in njegovemu studiu Yoo je uspelo nekdaj degradirano območje gramoznih jam iz peskokopov spremeniti v prestižno »second home« naselje, ki je zaradi izrednega zanimanja že pred časom preraslo zadane okvire. Občutek za trg in njegove potenciale, prava vizija in skrbno izdelana razvojna strategija, povezovanje s pravimi parterji ter trajnostni koncept so ustvarili visoke dodane vrednosti projektu in tudi novim perspektivam. Pred 15 leti so s svojim sistemom lesene gradnje na projektu začeli sodelovati tudi v podjetju Riko. Prav Riko se podpisuje pod gradnjo lesenih prestižnih vil na projektu The Lakes by Yoo.

Ekipa Rika ob obisku The Lakes leta 2006
Ekipa Rika ob obisku The Lakes leta 2006

Začetki

Za podjetje Riko se je zgodba začela pisati leta 2006, ko smo investitorje prepričali ne le z mnogimi pomembnimi referencami iz področja gradnje stanovanjskih hiš in javnih objektov, temveč tudi s svojim kakovostnim sistemom lesene gradnje, trajnostno usmerjenostjo in fleksibilnim ustrojem delovanja. Prav ta način zagotavlja prilagajanje naročnikovim pričakovanjem ter podporo v vseh procesih izvedbe.  Nepremičninski razvijalec John Hitchcox je naselje za namen oddiha namenil vsem tistim, ki ob vsakodnevnem mestnem utripu potrebujejo mir in idilo podeželja, znajo ceniti trajnostne akcente, celovit pristop pri upravljanju naselja in vrhunsko oblikovanje hiš. Glavni arhitekti, ki so z birojem Yoo pomagali snovati vzorčne hiše, so poleg Phillipa Starcka še oblikovalci odličnega slovesa Kelly Hoppen, Jade Jagger in Marcel Wanders

Projekt se je začel na sprva 240 hektarjih površin s takrat le petimi umetno ustvarjenimi jezeri. Na nekdanjem degradiranem področju peskokopov so pričeli z načrtovanimi hišami v velikosti 90 m2 (2 spalnici), 115 m2 (3 spalnice) in 180 m2(3 spalnice).

Do danes, 15 let po začetkih gradnje, je zaradi izjemnega povpraševanja po postopnem dokupu dodatnih zemljišč površina naselja narasla na 350 hektarjev, dodana so bila nova umetna jezera, velikosti hiš pa se gibljejo od 600 do 900m2.  

Naselje The Lakes danes

Vse hiše so tesno povezane s krajino in samo naselje deluje kot naravni rezervat, zato mora biti vse, vključno s hišami, usmerjeno v to, da ga ohranjajo. Hiše so tako nizkoenergijske, ogrevajo in hladijo se ob pomoči jezera, elektriko zagotavljajo s fotovoltaiko. Prav lesena gradnje se izvrstno umešča v tamkajšnjo naravo.

Naselje, ki je oddaljeno od Londona 130 km oz. slabi dve uri vožnje, ima »second home« značaj, saj lastniki tu ne smejo bivati več kot enajst mesecev na leto. To prestižno varovano naselje, poleg lastniških počitniških hiš in hiš za najem (za vsaj teden dni),  vključuje tudi preostalo pomembno infrastrukturo (bazen, spa, športne aktivnosti itd.). Cene so temu primerne - cene posamezne hiše (brez zemlje) začnejo pri 740.000 funtih in se povzpenjajo tudi do več milijonov funtov.

Kupujejo jih  premožni kupci različnih profilov iz vsega sveta, ki delajo v mednarodnem okolju in večinoma živijo v Londonu ter tudi dobro razumejo koncept varovanega naselja v bližini velikega mesta, ki ga poznajo tudi drugod po Evropi. Od začetkov gradnje naselja do danes sta v ta nepremičninski posel posegli že dve recesiji, zato so vmes spremenili poslovni model, saj so se zmanjšale finančne zmožnosti ljudi, ki so bili sposobni kupiti manjše hiše. Po izgradnji štirih vzorčnih hiš in nastopu prve finančne krize je segment prvih kupcev, ki so izhajali iz londonskega finančnega jet seta, čez noč usahnil. Po tehtnem premisleku, kako naprej je bilo jasno, da je treba koncept spremeniti in se osredotočiti na pridobivanje klientov iz premožnejših slojev, ki so si nakup še vedno lahko privoščili. Tako  so se preusmerili v višji cenovni razred za tiste kupce, ki pri vlaganju v nepremičnine niso odvisni od kreditov in tako začeli graditi večje hiše, z večjo bivalno površino. Kot uspešna nepremičninska zgodba se je tako izkazala gradnja manjšega števila večjih hiš, med katerimi so ohranili tudi dovolj medsebojnegaprostora.

Prilagoditi se je bilo treba zahtevam po večjem individualnem vplivu na zasnovo hiš. Hiše so postajale vedno večje in bolj razkošne in tako, glede na osnovno zamišljene hiše, tudi temu primerno dražje (tudi do 5 krat).

Tudi tako je območje ohranilo kakovost bivanja, nepremičnine pa svojo vrednost. Riku investitor priznava, da je  pomagal pri razvoju projekta in soočanju z izzivi predvsem  s fleksibilnim ustrojem delovanja ter z izjemno kakovostjo hiš, ki hkrati podpirajo že od začetka zelo jasno ekološko in trajnostno usmeritev naselja.

Ključ uspeha nepremičninskega projekta

Na degradiranem območju peskokopa je bilo, poleg same infrastrukture, potrebno vse ustvariti na novo.  Med drugim tudi koncept skupnosti in povezovanja stanovalcev naselja The Lakes  z lokalnim prebivalstvom in lokalno pridelano hrano ter ustvarjanja dodatne ponudbe, kot npr. bazen, center dobrega počutja, hotel s programi in aktivnostmi, ki izhajajo iz lokalnih kakovosti in naravnih danosti (jadranje, ribolov, jahanje, kajak, kanu, kolesarjenje). Posebno pozornost posvečajo najmlajšim, ki jim ne nudijo le varstva, temveč dobro premišljene programe z didaktično noto. To še ni vse – njihova concierge storitev je na najvišjem možnem nivoju, skrbijo za maksimalno udobje znotraj naselja in obenem za raziskovanje idile Cotswolda, kjer leži vas Leachlade in projekt The Lakes. 

V tem prestižnem naselju, kjer nobena hiša ni postavljena vnaprej za neznanega kupca, stoji že 130 lesenih vil, ki jih je izgradilo podjetje Riko.

Pred samimi začetki gradnje je dal investitor projekt v oceno glede prihodnje uspešnosti velikim ocenjevalcem nepremičninskih projektov, kot so Knight Frank in Savills in drugim. Njihov odgovor je bil negativen, nadaljevanje projekta je bilo celo odsvetovano. Vendar koncept naselja z začrtano vizijo, sistemom upravljanja, razvojno osjo s trajnostnimi poudarki, targetiranjem kupcev ter občutkom za njihove potrebe in izbor sodelujočih se je izkazal za veliko uspešnico. Ne le v Veliki Britaniji, temveč tudi globalno. Predvsem kot naselje, ki se ponaša kot eden najuspešnejših nepremičninskih razvojnih projektov in prepoznavnih tovrstnih nepremičninskih dobrih praks: od sprva poceni nakupa degradiranih zemljišč in nato preoblikovanja in razvijanja naselja in kraja, istočasno skupaj s sprotnim diagnosticiranjem in prilagajanjem spreminjajočim se tržnim razmeram (večanje bivalnih površin in spreminjanje arhitekturne zasnove hiš med recesijami) v enega najbolj zaželenih bivalnih podeželskih okolij velemesta, za kupce višjega cenovnega razreda. K takemu uspehu so pripomogli tudi referenčni arhitekti in oblikovalci, kot so Philippe Starck, Kelly Hoppen, Jade Jagger, Marcel Wanders. Zasnovali so večino hiš, nekatere med njimi pa so bile zaupane tudi Elle McPherson, Kate Moss. Investitor velike zasluge za tak uspeh pripisuje tudi podjetju Riko, ki s svojim sistemom prefabricirane lesene gradnje  zagotavlja visoke standarde in v vseh pogledih tudi trajnostno kakovost.

Odlike Rikove lesene gradnje

Ne le les kot okolju najbolj prijazno gradivo, temveč tudi predizdelava je nadvse ustrezala trajnostnemu konceptu, ki ga je zasledoval investitor. Vsi gradbeni elementi Rikove lesene hiše – zunanje in notranje stene, strop in strešna konstrukcija  - so vnaprej izdelani v proizvodni hali. Predizdelava v proizvodni hali in učinkovita predpriprava lajša in pospešuje montažo na lokaciji, morebitne napake pa se odpravijo že pred procesom montaže. Tak način gradnje manj obremenjuje okolje, ne povzroča hrupa in ne vznemirja okolja v bogatem živalskem svetu različnih vrst ptic ob jezerih, v katerih se  lastniki hiš tudi kopajo in jadrajo. Hišo v velikosti 900m2 postavimo že v 3 tednih do kritine. Fasade hiš so iz sibirskega macesna, ki  za zaščito ne potrebuje premazov in se  hitro obarvajo sivo (končno enakomerno sivo patino v atlantskem podnebju dobijo v približno treh letih). Rikov sistem lesene gradnje je fleksibilen, kar omogoča lažje uresničevanje še tako zahtevnih arhitekturnih načrtov in prilagoditev. Ne le to – Rikovi strokovnjaki s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami podpirajo gradnjo in montažo v vseh fazah. Ker se zavedamo sleherne specifičnosti in zahtevnosti projekta, nenehno optimizirajo svoje procese in nadgrajujejo svoja znanja ter sodelujemo z najbolj referenčnimi strokovnjaki, recimo s področja statike. Prav njihova znanja so bila potrebna, ko se je povečevalo število nadstropij. V tem času smo uvedli vrsto izboljšav glede uporabe materialov, toplotne prevodnosti, zrakotesnosti, izboljšanje logistike ter tehnične  rešitve za hitrejšo in učinkovitejšo montažo. Prav ta spoznanja Rika pa so v Evropi na najvišji možni ravni. Nenehno vlagamo tudi v nove tehnologije, ki izboljšujejo in pospešujejo proces izdelave elementov. Ob izboljšanju proizvodnih procesov smo optimizirali tudi logistične procese, oboje pa je zmanjšajo stroške in čas od naročila do izvedbe. To, kar se danes dogaja na gradbišču, je bilo pred dvema dnevoma še v proizvodnji. Ali drugače: medtem ko se prvi tovornjak elementov montira v Angliji, se elementi 5. in 6. tovornjaka proizvajajo v Ribnici. Za objekt, ki ga Riko zgradi v mesecu dni, lokalna konkurenca potrebuje osem mesecev. Hitra gradnja zmanjša tudi tveganja investicije in je argument tudi pri pridobivanju kreditov in pogajanju za ugodne pogoje financiranja gradnje. Riko gradi hiše skozi celo leto, milo atlantsko podnebje to dovoljuje.

V Riku z nenehnim vlaganjem v vrhunsko tehnologijo, izpopolnjevanjem sistema gradnje, zagotavljanjem maksimalne možne kakovosti, s prilagodljivostjo ter absolutno podporo, vse od naročanja do predaje objekta ter vzdrževanja objekta v garancijski dobi, kljubujemo čedalje močnejši konkurenci in upravičujejo zaupanje odgovornih na projektu The Lakes že 15 let. Ne le zaradi svoje lesene gradnje, investitorji cenijo tudi Rikovo trajnostno naravnanost, vlaganje v lokalno skupnost, v kulturo in umetnost, Škrabčevo domačijo. V Riku so torej našli partnerja, ki pooseblja njihove lastne vrednote. Zato tudi Brexit ni nobena ovira za tesno sodelovanje v naslednjih letih.

The Lakes v prihodnje

Trenutno je na obstoječi površini, ki je bila delno povečana z nakupom dodatnih zemljišč, prostora še za nekaj deset hiš. Ob trenutni situaciji s pandemijo, ko si premožni naročniki želijo imeti nepremičnine izven velikih naselij in je povpraševanje po podeželskih hišah v Združenem Kraljestvu naraslo kar za 40% , si v Riku ob današnji dinamiki gradnje obetamo delo v tem projektu še vsaj za naslednja 3 leta.   

John Hitchcox, lastnik podjetja YOO, želi nepremičninski koncept, ki se je izkazal za veliko uspešnico na primeru The Lakes by Yoo, prenesti še drugam. Ne le na trg Velike Britanije, temveč se ozira tudi po potencialih zanj v Franciji in Japonskem, za kar ima  zagotovljena finančna sredstva preko zasebnih nepremičninskih skladov v sklopu lastnega podjetja YOO.

O arhitekturnem biroju Yoo

Biro Yoo, » A global brand of developers, placemakers and designers«, načrtuje resorte in podobna naselja po vsem svetu: od New Yorka do Buenos Airesa vse do Marakeša. Projekt The Lakes by Yoo je poseben, saj nadzirajo in usmerjajo vsako podrobnost posamezne hiše, vsake posebej unikatne, z uresničitvijo želja posameznega naročnika, a hkrati zagotavlja na videz enotno naselje s hišami. Kot razvijalci nepremičnin s pravo strategijo ustvarjajo in spreminjajo okolje, v katerem lastniki bivajo in ga vsakodnevno uporabljajo, dodajajo vrednost zemljiščem, nepremičninam in okolju ter s takim razvojem tudi večajo lastno dodano vrednost.