SI
Show menu

Novice

Riku zaupana gradnja slovenskega paviljona na EXPO Dubai 2020

Dubaj, Združeni Arabski Emirati, 20. 11. 2019

Podjetje RIKO je bilo na javnem razpisu izbrano kot nosilec projekta za projektiranje in izgradnjo slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo Dubai 2020. Temeljni kamen za 1.550 m2 velik in 2,5 milijona vredenvelik paviljon, katerega idejno zasnovo jo pripravilo podjetje Magnet Design, d.o.o., iz Ljubljane, bo postavljen  do sredine decembra 2019, dela pa bodo dokončana pred uradno otvoritvijo EXPA, 20. oktobra 2020.

Paviljon bo poudarjal Slovenijo kot zeleno srce v središču Evrope, stičišče kopenskih in morskih prometnih poti ter pomembno geostrateško državo. V paviljonu bodo izpostavljeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj identificirajo: voda, kot simbol življenja, vitalnosti, pretoka materialov in idej; lebdeči gozd, naravo, ki je srce Slovenije in duša Evrope; ter sito, veliki »parasol« oz. senčnik iz lesa, ki je tehnološki izum z močno slovensko identiteto, značilen za kraje, od koder izhaja podjetje Riko.  

Paviljon v svoji zasnovi povzema Rikove principe v gradbeništvu: uporabljali se bodo elementi, ki so montažni, trajnostni in razgradljivi: kovina, steklo, kamen in seveda po večini les.

Svetovne razstave potekajo vsakih pet let in trajajo šest mesecev. Na razstavi v Dubaju se bo predstavljalo predvidoma 190 držav, kar predstavlja 95 % celotne svetovne populacije. Organizator pričakuje 25 milijonov obiskovalcev, od tega več kot 70 % mednarodnih obiskovalcev. 

Preberite več:

>>> Zaključek projekta gradnje vodovoda v Ribniško-Kočevski dolini

>>> Janez Škrabec častni konzul Republike Belorusije v RS