SI
Show menu

Novice

S popolnoma drugačnimi očmi

Galerija Miklova hiša, Ribnica, Slovenija, 17. 12. 2021

Peter Koštrun, Borut Krajnc, Tihomir Pinter in Roman Uranjek, Boštjan Pucelj, Lucija Rosc, Klavdij Sluban, Tadej Vaukman, Špela Volčič

| Iz likovne zbirke Riko |

Sodobna avtorska fotografija. Če se postaviš pred fotografski aparat in pogledaš skozi objektiv, vidiš resničnost. Ne moreš se kar tako umaknili v belino praznega prostora, kot ga nudi npr. slikarsko platno, temveč se moraš nekako spopasti s to stvarnostjo, ki jo nudi pogled skozi fotografski objektiv, in zavzeti do nje neke vrste ustvarjalno, avtorsko stališče. Razstava sodobne fotografije, ki si naslov izposoja iz misli Lászla Moholy Nagyja, da s fotografijo vidimo svet s popolnoma drugačnimi očmi, kaže stvarnost, ki jo v svoji avtorski fotografiji presprašujejo, interpretirajo, komentirajo in izpostavljajo  Peter Koštrun, Borut Krajnc, Tihomir Pinter in Roman Uranjek, Boštjan Pucelj, Lucija Rosc, Klavdij Sluban, Tadej Vaukman in Špela Volčič. Z njihovimi fotografskimi deli je v zadnjih dveh letih razširila svoj obseg Likovna zbirka Riko, ki svoj zbirateljski fokus usmerja v zasledovanje presežkov na področju sodobne umetnosti v Sloveniji.

Likovna zbirka Riko
Likovna zbirka Riko je zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko. Preko 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno zbirateljsko politiko, zbirateljsko odgovornostjo ter tudi mecensko držo zasleduje in podpira presežke slovenske sodobne umetnosti. Zbirka je nastala pod osebno zbirateljsko ambicijo Janeza Škrabca ter nato postala del poslanstva podjetja Riko. Janez Škrabec je družinsko zapuščino bogatil z novimi odkupi, s fokusom na sodobno umetnost pa je zbirko umestil med najbolj prepoznavne umetnostne zbirke na Slovenskem. Sodobna umetnost namreč potrebuje zbirateljske sledilce, ki potrjujejo pomen in vrednost njihovega dela in tudi so-ustvarjajo boljše produkcijske pogoje za njihovo delo. Likovna zbirka Riko se z izborom del predstavlja v Galeriji Miklova hiša že od leta 2004.